Kurban bajramska poruka glavnog imama iz Mekke 2019/1440.h.g.

  • rasid orlovic
  • 10.08.2019
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Danas (subota, 10.08.2019.- 9. zu-l-hidždže 1440.h.g.) naše hadžije u društvu drugih hadžija borave na Arefatu.  Juče pred polazak glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić je iz Mekke uputio kurban bajramsku poruku koju prenosimo u cijelosti,

Kurban bajramska poruka 1440/2019

 Mubarek Mekka

8. zu-l-hidže 1440 h.g. / 9. august 2019.

 Draga braćo!

Hvala Allahu, Stvoritelju svjetova, na milosti i nimetima kojima nas daruju.

Donesimo salavat i selam na posljednjeg Allahova poslanika Muhammeda a.s., na njegovu porodicu, na njegove ashabe i na sve one koji su živjeli i umrli sa Istinom u srcu i u djelu.

Sjetimo se bosanskih sinova.šehida, koji su na Allahovom putu, dali svoje živote.

I recimo: Allah je jedan; Allah je vječan; Allah nije nikog rodio; Allah nije rođen i Allahu niko nije ravan.

Draga braćo!

Jučer su hadžije iz cijelog svijeta boravile na Arefatu, mjestu gdje su se sastali otac i majka čovječanstva, nakon što su izašli iz Dženneta. Među njima je i 56 hadžija sa područja našeg medžlisa koji su na tom mubarek mjestu svjedočili svoju vjeru i svoju spremnost na žrtvu, baš kao što i mi jutros svjedočimo svoju vjeru i svoju spremnost na žrtvu.

Zato se za Kurban bajramske dane kaže da su jedni od važnijih mubarek dana kod muslimana. Oni sa sobom nose važne poruke koje treba pažljivo saslušati i dobro razumjeti. To su dani koji nas podsjećaju na Božije poslanike i događaje iz njihovog života, koji su dobrano odredili historiju čovječanstva i sudbinu ljudskog roda po kojoj spas na Dunjaluku i na Ahiretu treba tražiti u sebi i svojim dobrim djelima, a konačni sud treba prepustiti Božijoj milosti i pravdi, jer Bog sve vidi i zna.

Draga Braćo!

Vaše prisustvo govori o vašoj odgovornosti kada je u pitanju svijest o islamskim vrijednostima. Ta svijest treba da bude prenosiva i na druge, prije svih na vlastitu porodicu i na džemat kome pripadamo. Zato u ovim danima u harem i šerifu upućujem dovu Allahu dž.š. da sačuvamo svoju porodicu i svoj džemat kojem po sudbinskoj određenosti pripadamo.

 „O vi koji vjerujete, sebe i  porodice svoje čuvajte od vatre čije će gorivo ljudi i kamenje bit.“ (Et-Tahrim,6)

Draga Braćo!

Svjedoci smo, nažalost, da se grijeh, haram (alkohol, kocka,droga), sve  više uvlači u naše porodice, u naše džemate kao opaka bolest kaja razara porodične i džematske vrijednosti.

Zbog toga, nemamo pravo reći to se nas ne tiče. To se nas itekako tiče, jer to su poroci koji se naročito šire među omladinom, koja nažalost u svojoj naivnosti posrće pred izazovima grijeha, harama, i vlastite štete.

 Naša je obaveza da pravimo ambijent u porodici i džematu da naša djeca, naša omladina može osjetiti  i kušati  radost života u halalu i da može koristiti sebi, svojoj porodici i svome džematu.

كلكم رَاعٍ, وكلكم مسؤول عن رَعِيَّتِهِ: والأمير رَاعٍ, والرجل رَاعٍ على أهل بيته, والمرأة رَاعِيَةٌ على بيت زوجها وولده, فكلكم راَعٍ, وكلكم مسؤول عن رَعِيَّتِهِ

 „Svi ste vi pastiri, i svaki pastir bit će odgovoran za svoje stado. Vladar je pastir, čovjek je pastir svojoj porodici, žena je pastirica u kući svoga muža i njegove djece. Svi ste vi, dakle, pastiri i svi ste odgovorni za svoje stado."

Draga braćo!

Neka nas Kurban bajramski dani približe našem Gospodaru. Neka nas približe jedne drugima i neka nam vrate međusobno povjerenje. Neka svako radi svoj posao savjesno i odgovorno. Neka svako od nas bude na razini potrebne ogovornosti za zajedničku sigurnost i budućnost  naše djece, odnosno generacija koje će doći poslije nas.

Tajna uspjeha na ovom svijetu je iskrena vjera, dobra djela i međusobno pomaganje u dobru. Tim principom pokazat ćemo sebi a i drugima da smo vrijedni poštovanja i da zaslužujemo život dostojan čovjeka.

Iz mubarek Mekke zajedno sa ostali 55 hadžija svima vam od srca želimo sretan Bajram, moleći Allaha dž.š. za vaše zdravlje i uspjeh u životu i radu.

  Bajram šerif mubarek olsun!