Otvorena izložba fotografija “Odazivam ti se Gospodaru” , 24.07.2020.

  • rasid orlovic
  • 28.07.2020
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U petak, 24.07.2020. otvorena izložba fotografija “Odazivam ti se Gospodaru”  u atriju Medžlisa pred džuma-namaz (u 12,00 sati) u organizaciji Medžlisa IZ-e  Tešanj povodom Hadži-bajrama 1441.h.g. , a u okviru općinske manifestacije “Ljeto u Tešnju 2020.”

 Autor fotografija i izložbe je glavni imam mr. Fuad ef.  Omerbašić.

Izložbu je otvorio predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško.

Pored autora, na otvaranju izložbe govorio je Sadžid ef. Ramić, rukovodilac Ureda za hadždž i umru Rijaseta islamske zajednice Bosne i Hercegovine koji je istakao da je ovo jedinstvenen primjer  u Bosni i Hercegovini održavanja svojevrsne veze sa hadždžom na čemu je iskerno čestiatao medžlisu Tešanj i autoru izložbe.  

Autor izložbe je naglasio da je izložba nastala iz želje i potrebe da se u vrijeme kada su se vjernici trebali ispraćati na hadždž na ovaj način posjetioci izložbe podsjete na odlazak na hadž prošle godine, a drugi da se upoznaju sa cijelim putem hadžija tokom obavljanja ove svete dužnosti.

Otvaranje izložbe je moderirao Rašid Orlović koji je prisutne upoznao da je do početka pandemije (prije raspisa Ureda za hadž i umru) u Medžlisu prijavljeno 50 kandidata za ovogodišnji odlazak na hadždž

koji se ove godine, prema odluci nadležnog Ministarstva hadždža Kraljevine Saudijske Arabije zbog pandemije koronavirusa,  organizuje samo sa manjim brojem predstavnika različitih nacionalnosti koji se već nalaze na teritoriji Saudijske Arabije. Shodno tome i Ured za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini ove godine neće organizovati obavljanje obreda hadža iz Bosne i Hercegovine. Odlazak na hadž se neće organizovati ni iz domovinskih zemalja, niti iz bošnjačke dijaspore.

Na 15 panoa prikazane su fotografije sa prošlogodišnjeg hadžadža koga su obavili kao petu islamsku dužnost hadžije općine Tešanj.