Održan seminar za imame muftiluka zeničkog, 25.05.2023.

  • rasid orlovic
  • 28.05.2023
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Seminar za imame muftiluka zeničkog održan je u četvrtak, 25.05.2023. u amfiteatru Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici. Tema seminara je bila  “Hutba i izazovi populizma“.,

Seminar su organizirali Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Muftijstvo zeničko.

Seminar je organizovan za glavne imame i imame sa područja muftiluka zeničkog.

Izlagači na seminaru su bili profesor Zijad Ljevaković, dugogodišnji direktor Gazi Husrev-begove medrese i profesor tefsira koji je govorio na temu ”Vjerska i normativna vrijednost hutbe”, hafiz prof. dr. Mevludin-ef. Dizdarević, muftija zenički, govorio je na temu ”Hatib i društveni kontekst”, dok je mr. Meho-ef. Šljivo, voditelj Odjela za hatabet i vaz govorio o tome ”Kako i koliko govoriti na hutbi”. U sklopu današnjeg seminara prisutni su bili u prilici da poslušaju i izlaganje hafiza Fahir-ef. Arnauta, imama Osman-Čalebijine, Potočke džamije u Zenici na temu ”Lični doživljaj hutbe i pripreme za hutbu”.

Na početku seminara, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović poselamio je prisutne i zaželio im dobrodošlicu.

Cilj seminara bio je promišljanje o aktualnim temama i izazovima, o dodatnoj odgovornosti na izgovorenu javnu riječ.

Na kraju seminara održana je diskusija i doneseni zaključci.