Održan iftar za privrednike muftiluka zeničkog, 04.06.20418.

  • rasid orlovic
  • 07.06.2018
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U ponedjeljak 4. juna 2018. godine u Hotelu Zenica u Zenici organiziran je 20. tradicionalni iftar za privrednike Muftiluka zeničkog.

Domaćini iftara, kojem se odazvalo preko 400 zvanica, pored muftije zeničkog doc. dr. Ejub ef. Dautovića, bili su braća h. Ismet i h. Besim Begić, vlasnici firme ''Almy'' d.o.o. Zenica.

Na početku, prisutnima su se obratili h. Besim Begić i hfz. prof. dr. Halil Mehtić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, koji je, između ostaloga, ukazao na blagodati Mubarek Ramazana i značaj dove.

Muftija zenički doc. dr. Ejub ef. Dautović, u svojoj besjedi, između ostaloga, zahvalio se prisutnima na odzivu, ukazao na značaj ibadeta u mubarek ramazanu, apostrofirajući da su vjera, porodica i domovina ključne odrednice na kojima Bošnjaci mogu osigurati sebi sreću na ovom i Budućem svijetu.

Muftija je prisutne podsjetio na dužnost zekata, ističući da zekat nije dobrovoljni prilog, niti dobrovoljno davanje, nego je to Kur'anski imperativ: ''Uzmi zekat iz imetka njihovoga da ih njime očistiš, i čednim učiniš...'', te istakao da se na osnovu fetve Reisu-l-uleme zekat isključivo daje u bejtu-l-mal, iz kojeg se pomažu različite ustanove, institucije i socijalno ugrožene kategorije našega društva. Muftija je istakao da je značajna uloga zekata u formiranju i razvoju društvene svijesti i odgovornosti, samim tim, što institucijom zekata islam izgrađuje i pojedinca i zajednicu, i na taj način čuva jedinstvo zajednice i institucionalni način njenog rada i djelovanja.

Izvor: www.islamskazajednica.ba