Dan šehida - 2. ševvala 1441.h.g. - 25. maja 2020.

  • rasid orlovic
  • 27.05.2020
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

Dan šehida obilježen u svim džematima prema Protokolu Rijaseta IZ-e u BiH, učenjem hatme, sure Jasin, Fatihe i dove, obilaskom šehidskih mezarja i posjetom imama porodicma šehida.

U Medžlisu IZ-e Tešanj glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić i predsjednik Medžis IZ-e Tešanj Zehrudin Kruško su upriličili prijem za delegaciju OPŠiPB kome su prisustvovali: predsjedica  OPŠiIPB Nura Mehić, njen zamjenik, Općinski načelnik mr. Suad Huskić, predsjedavajući OV Tešanj Senad Subašić, pomoćnik Općinskog načelnika Sabahudin Omerbašić, predsjednik RVI Ze-DO kantona hadži Jusuf  Rakman i predsjednik RVI Tešanj hadži Muharem Sejdić,  a pridružio se i glavni imam Medžisa IZ-e Doboj mr. Bajro ef. Džafić.

Svim prisutnim glavni imam se zahvalio i podsjetio na utemeljenje Dana šehida koji je ustanovila Islamska zajednica u BiH drugog dana ramazanskog bajrama, i naglasio da će Medžlis IZ-e Tešanj i dalje istrajavati u obilježavanju ovog datuma.

Svi prisutni su zahvalili Medžlisu na organizaciji prijema i istrajavanju u ovim aktivnostima ističući da ovo može poslužiti kao primjer i drugim sredinama i pohvalili ovakav odnos Medžlisa prema šehidima, borcima i boračkim organizacijama i  udruženjima.

Nakon prijema svi su se pridružili velikom broju džemtlija i zajedno posjetili centralno mezarje Đonlagićka u Tešnju, gdje su nakon obilaska šehidskih kabura i učenja zajedničke Fatihe, imami Medžlisa IZ-e Tešanj i Doboj proučili Jasin pred duše šehida, a glavni imam Medžlisa IZ-e Doboj Bajro ef. proučio dovu nakon proučene hatme za šehide.

Svim prisutnim prigodno se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj, podsjetio na šehide i zahvalio džemtlijama na velikom prisustvu ovom obilasku šehidskog mezarja i što ne zaboravljaju na šehide, te na pridržavanju mjera zaštite od epidemije corona virusa.