Ispraćaj hadžija, 09.06.2024.

Ispraćaj hadžija – u nedjelju, 09.06.2024.godine iz Tešnja je organiziran zajednički ispraćaj hadžija nakon proučene ikrar dove i klanjanja podne-namaza u prepunoj Kutahya džamiji.

Dovu je proučio glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić koji se prije učenja dove obratio prisutnim hadžijama i džematlijama, a prozivku hadžija izvršio vođa puta hafiz mr. Almir-ef. Salkanović i dao potrebne infomacije o putovanju.

Sve hadžije su zajedno autobusom otputovale do džamije Kralja Fahda u Sarajevu, gdje su klanjali ikindiju-namaz, prisustvovali Ikrar dovi i obukli ihrame, a potom se istim autobusom uputili do aerodroma u Sarajevu, odakle su sretno otputovalio do Džedde u K. Saudijskoj Arabiji i u ponedjeljak 10.06.2024. autobusima prevezeni u hotel u Mekku, te nakon smejštaja i odmora obavili Umru.

I ove godine naše hadžije obavljanju Temmetu' hadždž, ali za razliku od dosadašnje prakse ove godine hadžije putuju pravo u Mekku gdje će obaviti hadždž, a potom posjetiti Medinu  i iz Medine sa ako Bog da vratiti kući.

U Medžlisu IZ-e Tešanj ove godine prijavljeno je 72 hadžija, Suljo-ef. Bejtić putuje u organizaciji Ilmije BiH, a prema našim saznanjima još je jedan broj hadžija otupovao na hadždž koji su se prijavili u drugim medžlisima ili u Uredu za hadž i umru kao hadžije iz dijaspore. 

Više informacija o boravku hadžija u Mekki i Medini možete pratiti na Facebook stranici Hadz i umra BiH. 

Spisak hadžija koji su se prijavili u Medžlisu IZ-e Tešanj možete pogledati u PDF formatu klikom na zelenu strelicu iznad.