Posjeta Medžlisu IZ-e Bosanska Dubica i hutba glavnog imama, 05.07.2024.

  • rasid orlovic
  • 07.07.2024
  • Komentara: 0
  • Vijesti,

U petak, 05. 07. 2024. godine delegacija Medžlisa IZ-e Tešanj posjetila je Medžlis IZ-e Bosanska Dubica. Evo šta o toj posjeti piše domaćin na svojoj web stranici: 

"Vrijeme otvorenja Čaršijske džamije u našem gradu sve se više bliži svom svečanom trenutku, odnosno, danu kada će veliki broj džematlija prisustvovati događaju od krucijalnog značaja za cjelokupnu povratničku populaciju u Bosanskoj Dubici.

 Povodom toga, za ovaj mjesec planirano je niz posjeta uglednih gostiju iz drugih džemata Bosne i Hercegovine, koji bi se, tom prilikom, upoznali sa temeljitim pripremama za otvorenje Čaršijske džamije, ali i sa drugim aktivnostima i planovima predstavnika Islamske zajednice u Bosanskoj Dubici.

Tako su nam već danas u posjetu došli naši dragi i iskreni prijatelji iz Medžlisa Islamske zajednice grada Tešnja, na čelu sa glavnim imamom mr. Fuadom-ef. Omerbašićem. U njegovoj pratnji bili su, predsjednik Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, Zehrudin Kruško, zatim sekretar Izvršnog odbora, Kasim Halilović, te poznati i vrijedni privrednici sa područja ovog grada na razmeđu srednje i sjeveroistočne Bosne, Muamer i Izudin Ganjgo, vlasnici firme Auto Centar Ganjgo.

U zadnje vrijeme, ovaj Medžlis posebno je prepoznatljiv po fondu „Hasan-ef. Škapur“ koji je osnovan još davne 1995. godine, a čija je svrha stipendiranje učenika i studenata, te poticanje naučno-istraživačkog rada na polju hadiske nauke.

Prilikom svoje posjete našem gradu, gosti iz Tešnja obišli su prostorije Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Dubica, zatim Omladinsku biblioteku, a, u sklopu obilaska ovog kraja, Glavni imam održao je i hutbu u Čaršijskoj džamiji pred velikim brojem džematlija.

Nakon završetka dužma namaza, na terasi hotela Zepter organizirano je i prigodno druženje naših džematlija sa gostima iz Tešnja, a mi im se, ovom prilikom, od srca zahvaljujemo što su nam dali iskrenu i neizmjernu podrušku, kako u vrijeme kada je vršena obnova Čaršijske džamije, tako i za nadolazeće svečano otvorenje."

Glavni imam je u svojoj hutbi naveo:

Draga braćo! 

Hvala Allahu dž.š. s čijim imenom započinjemo svako naše druženje, našu dovu i naš posao. 

Neka je salavati selam na našeg Pejgambera i na sve one koji su u srcu nosili i nose Kelimei šehadet. 

U danu kada iskazujemo pokornost i zahvalnost Allahu dž.š.  te svojim prisustvom na mjestu koje je Njemu najdraže, potvrđujemo praksu našeg pejgambera,Muhammeda a.s., počastvovan sam da se mogu na 29.dan zul-hidžeta obratiti prisutnom džematu sa mjesta sa kojeg su hutbu držali hatibi koji su svojim znanjem, zvanjem i moralnim življenjem uživali poštovanje Dubičana i drugih muslimana. 

Hvala glavnom imamu na ukazanom povjerenju. 

Draga braćo! 

Do agresije na Bosnu i Hercegovinu mjesec juli je bio mjesec radosti, pogotovo radosti naše djece koja su se radovali završetku školske godine, mektebskepouke, i iščekivali porodična druženja u punom kapacitetu sa svojim najdražim. 

Nažalost, ta radost je prekinuta i ušutkana agresijom na Bosnu i Hercegovinu, tako da je danas mjesec juli mjesec, tuge, bolnih sjećanja i obilježavanja događaja iz naše skorije prošlosti. 

To obilježavanje nije svrha samo sebi, to je želja i pokušaj da se ponovo vratidječiji osmijeh i da se jasno afirmiraju vrijednosti koje nose sa sobom oni koji vjeruju i svoju vjeru potvrđuju sa činjenjem dobrih djela, kao i da se ukaže na one koji su svojim postupcima prekinuli dječiju idilu te dječijiosmjeh zamijenili dječijom suzom ili majčinskom suzom, koje se još nisu osušile na njihovim licima, jer tragaju za svojm najdražim o čemu svjedoči Srebrenica,Tomašica pa i ova Čaršijska džamija,koja naspodsjeća na sudbinu bosanskog čovjeka, kojeg su uporno rušili i otimali mu njegov toprak.  

Draga braćo.  

Teško je sa tim saznanjem i u takvom okruženju živjeti, radovati se, ali ipak bosanski čovjek se trudi, radi i gradi, te planira ljepšu budućnost na ovim bosanskohercegovačkim prostorima, šaljući jasnu poruku sebi i drugima, kroz kur'anski princip iz sure Bekare, 208. ajet, u kojem Allah dž.š. kaže: 

„ O vjernici živite u potpunom miru, nemojte slijedititi šejtanski put, jer šejtan vam  je otvoreni neprijatelj.“ 

Draga  braćo! 

Živeći u miru, ne slijedeći šejtanski put smogli smo snage i hrabrosti da ponovo u svojoj vjeri i na svojoj rodnoj grudi možemo ispisivati najljepše stanice svoga života. 

U tim stranicama naći ćemoako Bogda radost našeg uspjeha, koji će nas upućivati jedne prema drugima. 

Naše zajedništvo je najbolji štit za našu sigurnost i napredak, o čemu svjedoči današnji naš susret na mjestu koje je Allahu dž.š. najdraže. 

Ponosni smo i zahvalni svima onima koji su svojim angažmanom kroz svoj hajratomogućilida vrate sjaj ovoj lijepoj džamiji, sa čijeg minareta će se i dalje čuti poziv na namaz, poziv na spas i koja će biti svjedok o jednoj čestitoj generaciji muslimana Bosanske Dubice 

Neka vam je hairli ovaj veliki hajrat kojeg ostavljate u emanet generacijama koje dolaze. 

Allahu ohrabri nas u vjerovanju i činjenju dobrih dijela! 

Allahu dragi.  

Kabul učini ovaj hajrat, Ti si onaj koji sve čuješ i znaš.  

Allahu dragi, budi nam milostv na danu Suda! 

Pobriši naše grijehe i oprosti nam, i smiluj se na nas.  Amin.