Novi Miljanovci, proučen 20. tradicionalni mevlud za šehide i uručena nagradna umra, 10.02.2024.

  • rasid orlovic
  • 12.02.2024
  • Komentara: 0
  • Vijesti,
 

U subotu, 10.02.2024. poslije jacije namaza u džamiji džemata Novi Miljanovci proučen tradicionalni 20. mevlud za šehide. Mevlud (Kur'an, mevlud, ilahije i kaside) je učio hor Medžlisa IZ-e Tešanj, a prisutnima se,  prigodno obratili džematski imam mr. Bersad-ef. Kozlić, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad-ef. Omerbašić i gost Nezim-ef. Halilović Muderis.

U toku programa, selame predsjednika džematskog odbora i blagajnika džemata Zehrudina i Selima Kruške iz poslanikove džamije u Medini (sa suprugama na umri) prenio je imam Bersad ef.

Ovaj mevlud se tradicionalno organizuje u povodu 12. februara 1993. godine i oslobađanja značajne teritorije sa dominantnom kotom „Hrastik“,  a u povodu sjećanja na 26 šehida ovog džemata. 

Valja napomenuti da godinama novčana sredstva potrebna za održavanje ovog mevluda uvakufljuje bračni par Razim i Velida Kruško, koji ove godine, ako Bog da putuju na hadž, te da je mermerne ploče sa ispisanim imenima šehida na šehidskom spomen obilježju (na drugoj munari) zamijenio i postavio kamenorezac Klepić Samil. 

Na kraju programa Nezim-ef. Halilović Muderis je uručio nagradu ramazanska umra najredovnijem klanjaču u džamiji Novi Miljanovci Mujkanović Mehmedu, za koju je bračni par, koji je želio ostati anoniman, uvakufio novčana sredstava.  

Mehmed Mujkanović je rođen 1949.godine i najredovniji je klanjač u džamiji od njene izgradnje do danas, a kako nije u mogućnosti samostalno obaviti umru u njegovoj pratnji će ići i sin Esmir i snaha Mirsada koji godinama u ovoj džamiji uče mukabelu u toku ramazana.