Posjeta delegacije MFF "EMMAUS" Doboj Istok

  • rasid orlovic
  • 03.06.2024
  • Komentara: 0
  • Vijesti,
 Delegacija Udruženja "HO Međunarodni forum solidarnosti " - EMMAUS" (MFS -EMMAUS)  predvođena zamjenikom direktora Elmdinom Škrebom danas je (petak, 31.05.2024.) posjetila Medžlis IZ-e Tešanj. 

Domaćini su im bili glavni imam mr. Fuad-ef. Omerbašić i predsjednik IO Zehrudin Kruško. 

U srdačnoj i prijateljskoj atmosferi razgovaralo se o dosadašnjoj uspješnoj saradnji i planovima za nastavak saradnje, te dogovoren način prijema i dostave kurbanskog mesa od Medžlisa IZ-e Tešanj Prihvatnom centru "Duje" koji djeluje u okviru MFS -EMMAUS.

Na kraju posjete gosti su domaćinima uručili  i prigodan poklon u znak zahvale za dosadašnju uspješnu saradnju,  pri tome je gospodin Škrebo istakao da  je Medžlis Tešanj među 10 najuspješnijih saradnika MFS -EMMAUS.

Udruženja "HO Međunarodni forum solidarnosti " - EMMAUS" (MFS -EMMAUS) je osnovano 1999.godine sa ciljem pružanja pomoći svim ugroženim kategorijama stanovništva. Registrovano je kao domaća, nevladina, humanitarna organizacija sa poljem djelovanja na području cijele Bosne i Hercegovine i van njenih granica. MFS -EMMAUS je istovremeno i član nekoliko međunarodnih organizacija. 

Danas Udruženja "HO Međunarodni forum solidarnosti " - EMMAUS"  ima Centralni Ured u Klokotnici - Doboj Istok u okviru koga djeluje i Prihvatni centar "Duje", te urede u: Velikoj Kladuši,  Zvorniku, Sarajevu, Mostaru i Srebrenici, te Zdravstvenu ustanovu i Dom za stara lica u Donjim Potočarima. 

Pored prihvatnog centra "Duje" sa 470 korisnika, pružaju i druge humanitarne usluge: Stipendiranje i pomoć djece/jetima - 2.700 stipendija, usluge u zajednici za osobe treće životne dobi - 35 korisnika, internatski smještaj za djecu u Potočarima - 66 korisnika, Ljubav za majke Srebrenice 45 korisnika, Dom za starija lica "Hatidža Mehmedović" u blizini Memorijalnog centra u Potočarima sa ambulantom za potrebe korisnika Doma, stanovništva Srebrenice i okolnih mjesta, Dnevni centri za dejcu i mlade u Srebrenici, Zvorniku i Doboj Istoku sa 169 korisnika, distribucija druge humanitarne pomoći za 15. 041 korisnika, 13.678 iftara, jedan obrok dnevno za 900 korisnika, narodna kuhinja Doboj za 150 korisnika, Pomoć izvan BiH -  Sirija, Turska, Bangladeš, Palestina, Ukrajina, Burkina Faso, Niger, Uganda, Mongolija, Crna Gora, Albanija, Maroko, Libanon i dr. (4.392 stipendije djece u Burkini Faso, 99 bunareva u Africi) pomoć migrantima...,