Generacijski projekat Medžlisa Islamske zajednice Tešanj

  • administrator
  • 25.03.2013
  • Komentara: 0
  • Početna,

Rekonstrukcija i nadogradnja objekta Gazi Ferhad-begove medrese i sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Tešanj generacijski je projekat Medžlisa Islamske zajednice Tešanj.

Objekat Gazi Ferhad-begove medrese u Tešnju dao je sagraditi i uvakufiti 1559. godine, veliki vakif i začetnik urbanog razvoja grada Tešnja Gazi Ferhad-beg, sin Iskender-bega, u čijoj se vakufnami kaže: „Potvrdio je i priznao da uvakufljuje i časnu džamiju koju je napravio u kasabi Tešanj (ta se džamija zove Ferhadija) u okolini kadiluka Brod, za Božlje robove koji obavljaju namaz nakon idilopoklonstva. Takođe je uvakufio kuću koja je u blizini pomenute džamije (medresu) za ljude i djecu koja se žele podučavati učenju Kur’ana”.

Objekat je u više navrata temeljito rekonstruisan i u toku svog postojanja korišten je u različite svrhe.

Posljednja rekonstrukcija izvršena je prije 100 godina, tačnije 1912./1913. godine, od kada se koristi kao Gazi Ferhad-begova medresa i sjedište Kotarsko vakufsko-mearifskog povjerenstva.

Prestankom rada Medrese, pred kraj 1929. godine, te kasnijim nastavkom rada i prestankom njenog rada nakon Drugog svjetskog rata, korišten je u različite svrhe, sve do 1971. godine, od kada se jedino koristi kao sjedište Medžlisa Islamske zajednice Tešanj.

Od vremena svog osnivanja (1909. godine) pa sve do današnjih dana, Medžlis Islamske zajednice Tešanj nije nikada uspio riješiti pitanje svog trajnog sjedišta.

Nekada se rad i ranije odvijao u navedenoj Medresi, ali je kroz svoje postojanje mjesto svog sjedišta i objekte mjenjao kroz različite društveno-političke prilike.

Imajući u vidu dotrajalost objekta Gazi Ferhad-begove medrese, te priliku da se njegovom nadogradnjom stvore uvjeti za konačnim rješenjem pitanja trajnog sjedišta Medžlisa Islamske zajednice Tešanj, Izvršni odbor Medžlisa Islamske zajednice Tešanj je 1996. godine, pokrenuo inicijativu za njegovom temeljitom rekonstrukcijom i nadogradnjom, kada i svoju saglasnost na istu daje Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Od tog vremena, do danas, uložen je veliki napor od strane Izvršnog odbora u predhodnom sazivu i Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Tešanj u sadašnjem sazivu, da ovaj objekat ugleda svjetlo dana.

Svakako, najzaslužniji za njegov današni izgled su njegovi vakifi, koji su naučeni da je vakuf trajno dobro, a da je “ovaj svijet prolazan u odnosu na budući”, kao što je bio i naučen utemeljitelj ovog vakufa veliki vakif i dobrotvor Gazi Ferhad-beg.

Radovi na objektu su završeni, a svečano otvorenje je upriličeno 23.05.2014. godine.